Ons corso

Al decennia lang staat het derde weekend van augustus voor elke Leersumer met rood omrand in de agenda...

Al decennia lang staat het derde weekend van augustus voor elke Leersumer met rood omrand in de agenda. Het is dan bloemencorsoweekend. Wat ongeveer 70 jaar geleden begon als een stoet van versierde fietsten ter ere van de verjaardag van Koningin Wilhelmina is van generatie op generatie overgegaan en uitgegroeid tot het grootste evenement van de gemeente Utrechtse Heuvelrug: Het bloemencorso in Leersum.

De praalwagens vol met dahlia’s worden allemaal in en rondom Leersum gebouwd. De bouwgroepen die bestaan uit gezinnen die samen een kleine wagen bouwen tot grote groepen vrienden, buren en verenigingen die grote wagens bouwen. Hier wordt maanden aan gelast en gebouwd. Iedereen die wil  kan een wagen bouwen.

In de dagen voor het corso stijgt de spanning. De dahlia’s worden vlak van tevoren vers geplukt. Op de vrijdag voor het bloemencorso loopt heel Leersum uit om bij de diverse bouwplaatsen te helpen met konten, lijmen, plakken en prikken van Dahlia’s op de wagens. Grote tafels staan gereed en bij de grotere bouwgroepen zijn er wel honderden mensen van groot tot klein, van jong tot oud actief. Tot diep in de befaamde ‘Nacht van Leersum’ wordt er gewerkt om de wagens de volgende dag in vol ornaat te laten schitteren tijdens het bloemencorso van Leersum. Binnen het gehele dorp hangt een unieke sfeer waar eenieder van mee mag en kan proeven. De ‘corsokoorts’ barst los.

Op zaterdag is iedereen al vroeg uit de veren om de praalwagens naar de opstelplaats te brengen. Menigeen maakt nog een gezellig rondje over de braderie of waagt een rondje in de draaimolen op de kermis. Families komen samen. Iedereen wordt zenuwachtig tijdens de rondgang van de jury.

De klanken van de muziekkorpsen zwellen aan en dan om 14.00 is het zover. Het bloemencorso gaat van start. Langs de drukbezochte route in Leersum trekt het bloemencorso in volle glorie voorbij. Deelnemers en figuranten vermaken de bezoeker en iedereen geniet van de vele Dahlia’s die voorbij trekken.

De spanning stijgt voor de prijsuitreiking! Wie heeft dit jaar de mooiste wagen gebouwd. En dan is het feest! Tot middernacht is het Kerkplein het middelpunt van het grootste dorpsfeest van het jaar!

Op zondag worden de wagens nog een keer tentoongesteld en kan iedereen onder het genot van een hapje en drankje heerlijk nagenieten van weer een geslaagd bloemencorso!