IJzeren paard leersum heuvelrug

De Nederlandse Corsocultuur is bijgeschreven

UNESCO heeft de Nederlandse corsocultuur toegevoegd aan de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Immaterieel erfgoed bestaat volgens UNESCO uit tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die gemeenschappen een gevoel geven ,,van identiteit en continuïteit” dat zij willen ,,doorgeven aan volgende generaties”. 

Nederland telt zo’n dertig bloemen- en fruitcorso’s. Het Bloemencorso van de Bollenstreek werd in november al toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat corso wordt sinds 1947 gehouden en is uitgegroeid tot een groot evenement waar jaarlijks ruim 1 miljoen mensen op afkomen. Ook het Fruitcorso van Tiel, een optocht van wagens versierd met fruit, groenten, noten en zaden, is sinds 2013 nationaal immaterieel erfgoed. Maar nu zijn ook kleinere corso’s, die rijdend, stilstaand of zelfs varend worden gehouden, vertegenwoordigd.

,,Met deze inschrijving onderstrepen we het belang van de corsocultuur”, zegt demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur). ,,Deze vorm en andere vormen van Immaterieel Erfgoed verbindt mensen en verleent hun een gevoel van identiteit.” 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Heeft u een vraag aan ons?
Hallo,
Kan ik u helpen? Als u op Chat openen drukt dan wordt u naar Whatsapp. doorgezet.